4 συνήθειες για να αποτρέψεις τη φωτογήρανση

Aς ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αν θεωρείς πως η φωτογήρανση είναι κάτι που δε σε αφορά, τότε έχεις ήδη ξεκινήσει λάθος. Είναι από τις πιο συχνές κι αναπόφευκτες παθήσεις του δέρματός μας, και μάλιστα χώρες όπως η δική μας με μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας, πλήτει το δέρμα μας και το γερνά γρηγορότερα απ’ όσο νομίζουμε.

Τι είναι η φωτογήρανση; 

Οι δερματολόγοι αναφέρονται στη ζημιά που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα με διάφορα ονόματα, όπως φωτογήρανση, φωτοφθορά, ηλιακή βλάβη ή βλάβη από τον ήλιο. Συμβαίνει όταν το υπεριώδες φως (UV) χτυπά το δέρμα που είναι απροστάτευτο από αντηλιακό, προκαλώντας αλλαγές στο DNA σε κυτταρικό επίπεδο. Επειδή η φωτοφθορά συμβαίνει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος -το χόριο- μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι να εμφανιστεί η βλάβη στην επιφάνεια και να γίνει ορατή. Ωστόσο, αν συμβεί, είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη.

 

Σημάδια φωτογήρανσης

 

1. Φλέβες σαν μικρά ποδαράκια αράχνης στη μύτη, τα μάγουλα και τον λαιμό

2. Διάφορα χρωματισμένα υπό σκουρότερο δέρμα σημεία, όπως φακίδες, ηλιακές φακές (γνωστές ως κηλίδες) κι ανομοιόμορφο χρώμα δέρματος

3. Γενική απώλεια του ενιαίου τόνου του δέρματος σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο

4. Με συνεχή έκθεση στον ήλιο για αρκετά χρόνια, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα αυξάνονται σε αριθμό και γίνονται βαθιές πτυχές.

5. Οι γραμμές συνοφρυώματος στο μέτωπο είναι ορατές όταν δεν κάνουμε κάποια κίνηση

6. Μπορούν να εμφανιστούν κόκκινες, τραχιές φολιδωτές κηλίδες που ονομάζονται ακτινικές κερατώσεις.

[custom_products ids=”112860″]

Όλοι είναι ευαίσθητοι στη φωτογήρανση, αλλά το πόση φωτοζημία θα υποστούμε εξαρτάται από το πόση απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο είχαμε με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, από τον τύπο του δέρματός μας και τους γεωγραφικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του γεωγραφικού πλάτους όπου ο ήλιος πλησιάζει περισσότερο τη γη.

Γενικά, το πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στη φωτογήρανση και στον καρκίνο του δέρματος. Το πιο σκούρο δέρμα, όμως, μπορεί επίσης να υποστεί φωτοφθορές και ν’ αναπτύξει καρκίνο του δέρματος, αλλά το πιο πιθανό είνα να εμφανίσει ανομοιόμορφα σκούρα μπαλώματα.

Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν την κλίμακα Fitzpatrick για να προσδιορίσουν τον φωτότυπο του δέρματος (ή το χρώμα του δέρματος) και να εκτιμήσουν τον κίνδυνο φωτοφθοράς.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε το δέρμα από τη φωτογήρανση είναι:

1. Να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε στον ήλιο

2. Να τον αποφύγουμε κατά τις πιο έντονες ώρες του (12-4).

3. Να φοράμε προστατευτικά ρούχα

4. Να εφαρμόζουμε ανώτερη αντηλιακή προστασία με ένα προϊόν που προσφέρει το επίπεδο προστασίας που χρειάζεται το δέρμα μας. 

Η Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου SPF50+ (για μέτριες επιδερμίδες) της ANAPLASIS μπορεί να προστατεύσει το δέρμα μας από τα σημάδια της φωτογήρανσης. Το Βιολογικό Έλαιο Tamanu, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει εξαιρετικές φωτοπροστατευτικές ιδιότητες. Βάσει μελετών, αυξάνει την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας στις ακτινοβολίες UVA/UVB και προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο.

Οι βιταμίνες C, E και η προβιταμίνη Β5 (D-Panthenol) θωρακίζουν την επιδερμίδα και αυξάνουν την ανθεκτικότητά της στην ηλιακή ακτινοβολία. Η αντηλιακή προστασία επιτυγχάνεται αποκλειστικά με φυσικά φίλτρα, τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως τα πιο ασφαλή αντηλιακά φίλτρα.

[custom_products ids=”112858,112860″]